woensdag, april 20, 2005

Witte rook!



Hoe zit dat met het Nazi-verleden van Ratzinger?
De nieuwe paus is zeker niet de vernieuwer waar veel progressieve gelovigen en niet-gelovigen op hadden gehoopt. Integendeel, de voormalige schaduwpaus volgt een strikte dogmatische lijn en heeft niet voor niet bijnamen als de Enforcer (de bekrachtiger), de Fundamentalist en der Panzerkardinal, een Duits neologisme dat de in Beieren geboren kardinaal vergelijkt met een legertank.

Die laatste vergelijking komt niet uit het niets. Ratzinger was tijdens WOII immers lid van de Duitse Hitlerjeugd en diende ook bij de Wehrmacht.

Ratzinger was zes jaar oud toen Hitler aan de macht kwam in 1933. Toen in 1941 het lidmaatschap tot de Hitlerjeugd werd verplicht werd hij op 14-jarige leeftijd lid. Volgens zijn biograaf John Allen duurde dat niet lang, daar hij een uitzondering kreeg vanwege zijn opleiding aan het seminarie.

Bewaakte fabriek met slavenarbeiders
Twee jaar later werd hij lid van een luchtafweereenheid waarmee hij instond voor de bescherming van een BMW-fabriek die vliegtuigmotoren maakte. In de fabriek werkten slaven van het concentratiekamp Dachau.

Hij zegt nadrukkelijk dat hij nooit heeft deelgenomen aan een gevecht of een schot heeft afgevuurd. Zijn wapen zou zelfs niet geladen zijn geweest omwille van een geïnfecteerde vinger. Hij werd overgeplaatst naar Hongarije, waar hij vallen voor tanks optrok. Hij zag er hoe joden naar de vernietigingskampen werden gevoerd.

( Bron: Het Laatste Nieuws )

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit gaat te ver! Dat de nieuwe paus oerconservatief is en lid is geweest van de Hitlerjugend en de Wehrmacht kan ik nog verdragen. Maar dat hij ingestaan heeft voor de beveiliging van een fabriek van BMW: DAT NEEM IK NIET!

Iota et Seres